Liquor Laws, Legal Continuity, and Hotel Beer Parlours in Alberta, 1924 to c. 1939

Authors

  • Sarah E. Hamill

DOI:

https://doi.org/10.1353/his.2016.0041

Abstract

In common with other Canadian provinces, Alberta introduced a system of government liquor control to replace prohibition. Where Alberta differed was in its simultaneous reintroduction of both liquor stores and licensed premises in the form of beer parlours. Alberta’s beer parlours had a crucial role to play, both in the success of government control and in the broader economic life of the province. The author uses Alberta’s early experiences with government control to explore the role that beer parlours played in the new system. Licensed hotel beer parlours offered the Alberta Liquor Control Board (ALCB) an inexpensive way to allow some form of legal alcohol for sale in most small towns and villages across the province. These beer parlours served to push the population away from illicit liquor sales. At the same time, by locating licensed premises in hotels, the ALCB was also able to monitor hotel standards.

À l’instar d’autres provinces canadiennes, l’Alberta a introduit un mécanisme de régie des alcools par l’État pour remplacer la prohibition. La province s’est néanmoins distinguée par la réintroduction simultanée de magasins d’alcools et de débits de boisson autorisés, les tavernes. Ces tavernes ont eu un rôle essentiel à jouer, tant dans le succès de la réglementation officielle que dans la vie économique de la province au sens large. L’auteure se sert des premières expériences de l’Alberta en matière de réglementation officielle pour étudier le rôle des tavernes dans le nouveau système. Pour l’Alberta Liquor Control Board (ALCB), les tavernes autorisées dans les hôtels ont constitué un moyen peu coûteux de permettre une certaine forme de vente légale d’alcool dans la plupart des petites villes et des villages de la province. Ces tavernes ont servi à détourner la population du commerce illicite de l’alcool. Par ailleurs, en installant les débits de boisson dans les hôtels, l’ALCB était aussi en mesure de surveiller l’application des normes hôtelières.

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